11 Nisan 2008 Cuma

Duamız

Allah'ım! Bana dilimle değil, halimle vazetmeyi nasip eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Bana bir insanın elinden tutmadan önce, kalbinden tutmanın sırlarını öğret, Ya Rabbi!
Allah'ım! Okuma, öğrenme, öğrendiklerimizi uygulama aşkımızı, salgın ve saygın bir hastalığa dönüştür, Ya Rabbi!
Allah'ım! Bizleri dünlerde kaybolmaktan muhafaza eyle, yarına kalabilenlerden eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Dinimizi dünyanın mihri yapmaktan, acıkınca da inançlarımızı yemekten cümlemizi muhafaza eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Beni, beni benim önüme engel olmaktan, beni, benim hayatımın kemirgeni olmaktan, Beni, bana yalan söylemekten muhafaza eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Bakışımızı ibret, sukutumuzu hikmet, konuşmamızı sanat ve marifete dönüştür, Ya Rabbi!
Allah'ım! Boşa bakanlardan, boşa susanlardan, boşa konuşanlardan eyleme, Ya Rabbi!
Allah'ım! Zenginlerimizi hamiyetsiz, fakirlerimizi gayretsiz, âlimlerimizi amelsiz, idarecilerimizi adaletsiz bırakma, Ya Rabbi!
Allah'ım! Kandillerimizi hakiki kandil, Düğünlerimizi hakiki düğün, Bayramlarımızı hakiki bayram eyle Ya rabbi!
Allah'ım! Cehalet, zaruret ve ihtilafa karşı açmış olduğumuz ikinci kurtuluş savaşımızda bizleri mansur ve muzaffer eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Milletimizi, idarecilerimizin önüne engel olmaktan, idarecilerimizi de milletimizin önüne engel olmaktan muhafaza eyle ya Rabbi! Bizlere devlet-millet bütünlüğüne ulaşmamızı nasip eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! İdarecilerimizin, feraset, merhamet ve basiretini, halkımızın da hürmet, hizmet ve hamiyetini artır ya Rabbi!
Allah'ım! Her sabah, güneşi üzerimize yeniden ışıklandırıp günümüzü pırıl pırıl aydınlattığın gibi, her sabah, içimizdeki güneşi de, yeni ümitler, yeni hedefler ve yeni heyecanlarla üzerimize ışıklandır, Ya Rabbi!
Allah'ım! Bizlere ilim açlığı ihsan buyur Ya Rabbi! Suya, ekmeğe olan iştahımız gibi, kıyamete kadar kapanmayan bir kitap okuma iştahı ihsan buyur, Ya Rabbi!
Allah'ım! Hayatımızın her anında, namazda gibi, ilahi huzurda olduğumuz bilincinden ayırma, Ya Rabbi!
Allah'ım! Semalarımızı bayraksız, bizleri hürriyetsiz, camilerimizi cemaatsiz, cemaatimizi de ilim ve hikmetsiz bırakma, Ya Rabbi!
Allah'ım! Çalışmalarımızı bir ibadet bilinci ve ibadet huzuru içinde yapmayı nasip eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Bizlere her daim, hem kavli, hem de fiili dua yapmayı nasip eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Dahili ve harici düşmanlardan sana sığındığımız gibi; cehaletin, tembelliğin, kapasite israfının şerrinden de sana sığınıyoruz, bizleri muhafaza eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Sistematik çalışmayı; en büyük zevkimiz, en tatlı lezzetimiz, en birinci yaşam ilkemiz haline getir Ya Rabbi!
Allah'ım! Önce Hak'tan, sonra haksızlıktan korkmayı nasip eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Bizlere, midemiz kadar aklımızı, dilimiz kadar da el ve ayaklarımızı çalıştırmayı nasip eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Bizlere, Malazgirt, Çanakkale ve İstiklal zaferleri gibi, ekonomik, ilmi, fikri, siyasi, ahlaki zaferler ihsan eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Yetenek israfından, kapasite israfından, zaman israfından ve israfın her türlüsünden muhafaza eyle Ya Rabbi.
Allah'ım! Ertelemekten, üşenmekten, yılmaktan, vazgeçmekten, yarına bırakmaktan ve buna benzer hastalıkların şerrinden muhafaza eyle Ya Rabbi! Bu hastalıklara karşı Âlim, Hakim ve Şafi isimlerinden acilen şifalar ihsan eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Kahvelerimizi, kıraathaneye (ilmi sohbet meclislerine)dönüştür Ya Rabbi! Radyo ve televizyonlarımızı ilim ve irfan dağıtan birer öğretim yuvasına dönüştür Ya Rabbi! Okul ve üniversitelerimizi de birer eğitim yuvasına dönüştür Ya Rabbi!
Allah'ım! Beynimizi, malumat ishali olmaktan, aklımızı, öfkenin esiri olmaktan, bedenimizi, şehvetin kölesi olmaktan, midemizi, depo haline gelmekten muhafaza eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Bizleri, irade felci olmaktan muhafaza eyle. Kendi içinde hapis kalmaktan, cümlemizi muhafaza eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Kağnı hızıyla konuşup, Mercedes hızıyla koşuşanlardan eyle Ya Rabbi! Bildiklerimizin hamili değil, amili olanlardan eyle Ya Rabbi! Büyük laf edip, küçük davranış sergilemekten cümlemizi muhafaza buyur, Ya Rabbi!
Allah'ım! Kıyamet kopmadan önce, cennetin bir önsözünü bu dünyada yaşamayı hepimize nasip eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! En büyük düşmanımız cehalete karşı bizlere yardım eyle. Bizleri; okuyan, öğrenen, anlayan ve uygulayan bir millet haline getir, Ya Rabbi.
"Allah'ım! Bizlere senin sevgini, Seni sevenlerin sevgisini, Sevdiklerinin sevgisini, Seni sevdirecek amellerin sevgisini, sevdir Ya Rabbi!"
Allah'ım! Bizlere süper insan, Ülkemize de süper güç olmayı nasip eyle, ihsan eyle Ya Rabbi! Her sabah, namaza niyet eder gibi; süper insan, süper Müslüman, süper millet ve süper güç olmaya niyet etmeyi, nasip eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Namazımın, Orucumun ve bütün ibadetlerimin put haline gelmesinden sana sığınırım, muhafaza eyle Ya Rabbi!
Allah'ım, Sevap bezirgânlığından ve din tüccarlığından hepimizi muhafaza eyle, Ya Rabbi! Din tüccarlarının ve maneviyat simsarlarının şerrinden cümlemizi muhafaza eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Bizleri cehenneme kara odun yığanlardan değil, cennete ak adam yetiştirenlerden eyle, Ya Rabbi! Bizleri cehennem zebaniliği yapmaktan cennet bekçiliği yapmaktan muhafaza eyle, Ya Rabbi!

Allah'ım! Beni gözyaşı akıtan değil, gözyaşı dindirenlerden eyle. Problemin bir parçası değil, çözümün bir parçası olanlardan eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Varlığıyla yokluğu bir olanlardan olmaktan cümlemizi muhafaza eyle, Ya Rabbi! Yürüyen, konuşan, müteharrik bir meyyit (ölü)haline gelmekten, cümlemizi muhafaza buyur, Ya Rabbi! Ülkesine en büyük hizmeti, ölümü olan insan olmaktan, cümlemizi muhafaza buyur, Ya Rabbi!
Allah'ım! Tevazuda insanlardan bir insan olmayı, çalışma ve gayrette, insanlardan farklı bir insan olmayı nasip eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Sadelikle bayağılığı, tevazuuyla zilleti, vakarla gururu, başarısızlıkla mağlubiyet arasındaki farkı idrak ederek hayata geçirmeyi nasip eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Yeteneklerimizin gücüyle, topraklarımızın bereketini birleştir Ya Rabbi! Bizlere sonsuz rahmetinle, içimizdeki gücü uyandırmayı, yeniden nasip eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Üzerimize; Rahmetinden bereketli yağmurlar yağdırdığın gibi, Kalplerimize; aşk, şevk, gayret, heyecan, kardeşlik, birlik, beraberlik ve sevgi yağdır Ya Rabbi!
Allah'ım! Say ve gayretimizi su damlaları gibi sürekli, Tembellik ve cehaletimizi, örümcek ağı gibi güçsüz eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Bağlılıklarımızın, bağımlılığa dönüşmesinden sana sığınırız muhafaza eyle, Ya Rabbi! Aşırı sevginin ve aşırı öfkenin gözümüzü kör etmesinden sana sığınırız, bizleri muhafaza eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Baktıklarımı görmeyi, Gördüklerimi anlamayı, Anladıklarımı hayata geçirmeyi Duyduklarımı da gerçeğin süzgecinden geçirmeyi nasip eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Hayatımın en acı günü; düşmanlarımın, beni ahmak dostlarımın şerrinden kurtardıkları gün olmasın, muhafaza buyur Ya Rabbi!
Allah'ım! Bizleri, hayırlı ve güzel işlerde acze düşürme, Kötü ve çirkin işlerde gayrete getirme Ya Rabbi!
Allah'ım! Kalbim çalıştığı müddetçe, gayretimi de kalbim gibi sürekli kıl Ya Rabbi! Kalbim durduğunda ise, eserlerimi manevi hayatımın manevi kalbi olarak devam ettir Ya Rabbi!
Allah'ım Beni nefesleriyle hayatlananlardan değil, yaşadığı hayatla nefes alan kullarından eyle Ya Rabbi!
Allah'ım Geçmiş için manasız üzülmekten, Gelecek için lüzumsuz kaygılanmaktan beni muhafaza eyle. Geçmişin hüzünlerini sevince, geleceğin kaygılarını gayret ve başarıya dönüştür Ya Rabbi!
Allah'ım! Bugünümü dünlerin hüzünlerine ve yarının endişelerine yedirme Ya Rabbi! Bugünümü deli dolu değil; dolu dolu yaşamayı nasip eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Gerçeği insanlara göre değil, İnsanları gerçeğe göre değerlendirmeyi cümlemize nasip eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Düşmanlarımızın bize olan kin ve öfkesini sevgimizin ateşinde erit ya Rabbi! Bizi öldürmeye gelenleri ihlas ve içtenliğimizin içinde yeniden dirilt Ya Rabbi!
Allah'ım! Kur' an-ı; mezarlara, vicdanlara mahkum etmekten, beni koru. Mezarlaşmış kalbimi, en az mezarda yatanlar kadar, Kur'an’dan istifade ettir Ya Rabbi!
Allah'ım! Tercihlerimi yaptığımda aklımın olmamasından, aklımı bulduğumda da tercihlerimi yapmış olmaktan sana sığınırım, muhafaza buyur ya Rabbi! Bizlere yirmi yaşında bir fizik, yüz yaşında bir bilgelik nasip eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Her gün yeni şeyler öğrenmeyi, öğrendiklerimle de her gün yeni şeyler yapmayı nasip eyle Ya Rabbi! İki günü eşit olmaktan cümlemizi muhafaza eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Öfkemde de, sevincimde de itidal üzere olmayı nasip eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Bizlere hatalarında ısrar etmemeyi nasip eyle Ya Rabbi! Ekşi bir limonu,(acılarımızı), tatlı bir limonataya dönüştürmeyi cümlemize nasip eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Çaresizliğimin çaresi sensin Allah'ım! Çarelerinden çaresiz kılma Allah'ım!
Allah’ım! Ekmek kıtlığından, su kıtlığından sana sığındığımız gibi, adam kıtlığından da sana sığınıyoruz, muhafaza eyle Ya Rabbi!
"Allah'ım! "Ameli olmayan hesap günü için, Hesabı olmayan bu amel gününde, rızana uygun bir hayat yaşamayı nasip eyle, Ya Rabbi "
Allah'ım! Aklıma, ilim ve hikmet, Fikrime, feraset ve basiret, Bedenime, sıhhatve afiyet Ruhuma da, tekâmül ve metanet ihsan eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Sözümüzü, baldan daha tatlı, Özümüzü, kristalden daha şeffaf, İşlerimizi, çelikten daha sağlam eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Cümlemizi tövbe ateşinde yanarak, Cehennem ateşinde yanmaktan muhafaza buyur, Ya Rabbi!
Allah'ım! Namazlarımızın, merasime dönüşmesinden, Camilerimizin, gıybet hane ve tembelhaneye dönüşmesinden, Cemaatimizin, merasim kıtasına dönüşmesinden, Oruçlarımızın, açlığa dönüşmesinden, Haccımızın, seyahate dönüşmesinden, bayramlarımızın, festivale dönüşmesinden, ibadetlerimizin, âdete dönüşmesinden, Âlimlerimizin, bilgisayara dönüşmesinden, Evlerimizin, lokanta ve pansiyona dönüşmesinden, Evliliklerimizin, evcilik oyununa dönüşmesinden sana sığınırız, bizleri muhafaza eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Söylediklerimizi, gönlümüzün en derinliklerinde hissetmeyi, hissettiklerimizi de en güzel şekilde ifade etmeyi nasip eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Azdıran zenginlikten, isyan ettiren fakirlikten sana sığındığımız gibi, haysiyet fukaralığından, kişilik yetmezliğinden de sana sığınıyoruz muhafaza eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Bizlere, televizyonlu odadan, kütüphaneli odaya hicret etmeyi nasip eyle. Mutfağımızdaki tabak sayısı kadar, kitap okumayı nasip eyle Ya Rabbi!
Allah'ım! Sana kurban keserken, zaaflarımızı da sana kurban etmeyi nasip eyle, Ya Rabbi!
Allah'ım! Kan kaybından ölmekten sana sığındığımız gibi, değer kaybından ölmekten de sana sığınıyoruz, muhafaza eyle Ya Rabbi!
Allah'ım!
Cümlemize, rızana uygun bir hayat yaşamayı ve son nefeste imanla ölmeyi nasip eyle Ya Rabbi!
Âmin, amin, amin…

Dualarımız

ALLAHIM!
Kimsesiz kimse yok,
herkesin kimsesi var,
medet ey kimsesizlerin Sahibi!
Hamdını sözüme sertac(baş tacı) ettim, zikrini kalbime mi’rac ettim, kitabını kendime minhac(yol) ettim. Ben yoktum var ettin. Varlığından haberdar ettin, aşkınla gönlümü bikarar ettin. İnayetine sığındım, lütfüne geldim. Şaşırtma beni, doğruyu söylet, hakikati öğret. Sen duyurmasan ben duyamam, sen söyletmezsen ben söyleyemem, sen sevdirmezsen ben sevemem.
Sevdir bize hep sevdiklerini. Yerdir bize hep yerdiklerini. Yar et bize erdiklerini. Sevdin Resulünü, kainata sevdirdin. Yüreğimizi karanlık gece gibi, ziftlere boyama Yarabbi!
Sen vaat ettin, biz günah işledik. Sen af ettin, yine işledik. Yine af ettin yine işledik. Sen af edicisin, affı seversin biz mücrim kullarını da af eyle.
Sen’den af diliyoruz, merhamet diliyoruz, rahmet diliyoruz. Biz fakiriz sen zenginsin, biz mücrimiz sen müşfiksin, biz gedayız sen sultansın. Yakma bizi Ya Rab! Hamdın sözümüze sertac, zikrin kalbimize mi’rac, kitabın gönlümüze minhac oldu.
Güç ve kuvvet ancak kendisine has olan yüce ALLAH’ım; mahlukatın adedince, zatının rızası, arşının ağırlığı ve kelimelerin mürekkebince Hz. Muhammed (s.a.v) ve onun ehli ve ashabı üzerine salat ve selam eyle.
Ey merhametlilerin en merhametlisi! Çaresizlerin yegane çaresi, halimizi sana arz ediyoruz. Celalinden cemaline, kahrından lütfüne sığınıyoruz. Sen bizleri semavi ve arazi musibetlerden muhafaza buyur.
Kalp katılığından, gafletten, delaletten, zilletten, miskinlikten, küfürden, fısktan, nankörlükten ve riyadan sana sığınırız. Sen bizleri koru. Güç yetiremeyeceğimiz bela ve musibetlerle bizi imtihan eyleme.
Fayda vermeyen ilimden, ürpermeyen kalpten, doyma bilmeyen nefisten, yaşarmayan gözden ve icabet edilmeyen duadan sana sığınırız. Bildiğimiz ve bilmediğimiz şeylerin şerrinden sen bizleri koru Allahım
İhsan buyurduğun nimetleri geri almandan, azabının ansızın gelip çatmasından, gazabına sebep olacak şeylerden sana sığınırız. Sen bizlere yol göster.
Bizleri; seni zikreden, sana şükreden, senden korkan, sana itaat eden, sana karşı saygı ile dop dolu olan, ahu efgan edip dua dua yalvaran ve durmadan sana teveccüh eden kullarından eyle.
Sen’den senin bizi sevmeni, senin sevdiklerinin sevgisini, bizi senin sevgine yaklaştıracak amellerin sevgisini, tertemiz hayatı, dosdoğru ölümü ve huzurunda bizi rezil etmeyecek, ayıpların sayılıp dökülmediği bir haşr-ü neşr istiyoruz.
YA RABBİ !
Sen bizleri cehennem azabından koru. Bizleri yaşadığımız müddetçe dinin üzerine sabit kadem kıl, imanımızı tah’kiki iman eyle, günahlarımızı tevbe-i nasuh ile temizle, katındaki derecemizi yücelt, amellerimizi kabul et Allahım!
Amin!Amin! Amin!

DUA…

Elhamdülillahi Rabil alemin…Ya Rabbi, günahlarımızı affet, kusurlarımızı bağışla, dualarımızı sevdiklerinin hürmetine kabul eyle!


Ya Rabbi, ahir ve akıbetimizi hayreyle! Son nefesimizde kelime-i tevhid söylememizi nasip eyle! Ölmüşlerimizi af ve mağfiret eyle!


Ya Rabbi, bizi şeytan ve düşman şerrinden ve nefs-i emmaremizin şerrinden muhafaza eyle! Evimize iyilikler, hayırlı ve bereketli rızıklar ihsan eyle! Ehl-i İslama selamet ihsan eyle! Din düşmanlarını kahr ve perişan eyle! Kâfirlerle cihad etmekte olan Müslümanlara imdad-ı ilahiyyen ile imdat eyle!

Ya Rabbi, hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva ihsan eyle!


Riyadan, nifaktan, şikaktan (anlaşmazlık), her türlü hastalıktan, kazadan, beladan, tembellikten, acizlikten, zelil olmaktan, zulüm görmekten, azdıran zenginlik ve azdıran fakirlikten, şeytan ve nefsin şerrinden, düşman galebesinden, kötü huydan, bidat işlemekten, dalalete düşmekten, ihlassız amelden, her çeşit günahtan, küfre girmekten, erzel-i ömürden (rezil hayat), ölürken gelecek fitnelerden, dinimize, dünyamıza zarar verecek şeylerden bizleri koru!




Hakiki iman, güzel bir ahlâk, şükredici bir kalp, zikredici bir dil, kaza ve kadere rıza gösteren hayırlı bir ömür; az yemek, az uyumak, az konuşmak, az
gülmek ve çok hizmet etmeyi, ahret dehşetinden kurtulmayı, ömür boyu rızana uygun iş yapmayı, şehit olarak ölmeyi ve son nefeste İslam itikadına uygun bir iman ve tövbe nasip eyle…

Ya Rabbi, kendi sevgini, sevdiklerinin sevgisini, sevgine kavuşturacak amellerin sevgisini nasip eyle! İlmimizi, ihlâsımızı, kabiliyetimizi artır, muratlardan, muhlaslardan(ihlas sahibi) olmamızı nasip eyle, cömert ve isar(ikram) sahibi kullarından eyle.

Ana babamıza ve evlatlarımıza ve akraba ve dostlarımıza ve bütün din kardeşlerimize hayırlı ömürler ve güzel huy, akl-ı selim ve sıhhat ve afiyet, rüşdü hidayet ve istikamet ihsan eyle ya Rabbi! Âmin.

Allahümme Rabbena…

Sübhane Rabbike Rabbilizzeti amma yasıfun ve selamün alelmürselin velhamdü-lillahi Rabbi lalemin.






Sübhaneke
Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük (ve celle senâük*) ve lâ ilâhe ğayrük)
* Ve celle senâük yalnızca cenaze namazlarında kullanılır.
Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.
Ettehiyyâtü
Ettehiyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayibât. Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü ve rahmetüllahi ve berakâtühüh. Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-Sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasülüh.
Dil ile, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler Allah'a dır. Ey Peygamber! Allah'ın selamı, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun. Selam bizim üzerimize ve Allah'ın bütün iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah'tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O'nun kulu ve Peygamberidir.
Allâhümme Salli
Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.
Allâhümme Barik
Allâhümme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ barekte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine hayır ve bereket ver. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.
Rabbenâ âtina
Rabbenâ âtina fid'dünyâ haseneten ve fil'âhirati haseneten ve kınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn
Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.
Rabbenâğfirlî
Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü'minine yevme yekûmü'l hisâb.
Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü'minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.
Kunut Duaları
Allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfirüke ve nestehdik. Ve nü'minü bike ve netûbü ileyk. Ve netevekkelü aleyke ve nüsni aleykel-hayra küllehü neşkürüke ve lâ nekfürüke ve nahleu ve netrükü men yefcürük.
Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve sana karşı geleni bırakırız.
Allâhümme iyyâke na'büdü ve leke nüsalli ve nescüdü ve ileyke nes'a ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilküffâri mülhık.
Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kafirlere ve inançsızlara ulaşır.

Fatiha Suresi
Elhamdü lillâhi rabbil'âlemîn. Errahmânirrahîm. Mâliki yevmiddîn. Iyyâke na'büdü ve iyyâke nesta'în. Ihdinas-sirâtal müstakîm. Sirâtallezîne en'amte aleyhim gayrilmagdûbi aleyhim ve leddâllîn.(Amin)
Hamd (övmek, övülmek); O, âlemlerin Rabbi, O Rahmân, Rahîm, O, âhiret gününün mâliki Allâh'ın (hakkı) dır. O'na mahsustur. Ilâhi! Yalnız Sana ibâdet ve kulluk ederiz, sade Sen'den yârdım dileriz. Bizi doğru yola hidâyet eyle. Kendilerine bol bol nîmet verdiğin bahtiyarların yoluna, ki onlar ne azıp sapmış, ne de gazabına uğramışlardır. (Duâmızı kabul eyle Allâh'ım!)
Fil Suresi
Elem tera keyfe fe'ale rabbüke bieshâbilfîl. Elem yec'al keydehüm fî tadlîl. Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl. Termîhim bihicâratin min siccîl. Fece'alehüm ke'asfin me'kûl.
Görmedin mi, nasıl etti Rabbin Fil sahiplerine? Fendlerini, tedbirlerini (kötü düşüncelerini) bozup büsbütün perişan kılmadı mı? Üzerlerine sert taşlarla atış eden, sürü sürü ebâbil kuşları saldı da, hemen onları bir yenik hasıl (güve yiyip tanesiz kalmış ekin yaprağı, saman) gibi kılıverdi.

Kureyş Suresi
Liîlâfi Kureyşin. Îlâfihim rihleteşşitâi vessayf. Felya'büdû rabbe hâzelbeyt. Ellezî et'amehüm min cû'in ve âmenehüm min havf.
Kureyş'in birbirleriyle veya başkalarıyla andlaşması, anlaşması için; hele yaz ve kış seferlerine (faydalandıkları) andlaşması için, onlar (Kureyş) bundan böyle bu evin (Kâbe'nin) sahibine (Allâh'a) ibâdet etsinler; - O (sahip) ki, onları büyük bir açlıktan kurtardı ve müthiş bir korkudan emin kıldı.


Maûn Suresi
Era eytellezî yükezzibü biddîn. Fezâlikellezî, yedu'ulyetîm ve lâ yehuddu alâ ta'âmilmiskîn. Feveylün lilmusallîn. Ellezîne hüm an salâtihim sâhûn. El-lezîne hüm yürâûne. Ve yemne'ûnelmâûn.
Gördün mü o, dîne (ceza gününe ve âhirete) inanmayanı? İste hak dîne ve ceza gününe inanmayan, o kimsedir ki: Öksüzü itip kakar, çaresizin ve yoksulun yiyeceğine dair tevsikte bulunmaz; ne kendisi doyurur, ne de başkalarının doyurması için kayırır. Vay o namaz kılanların haline ki, onlar namazlarını gereği gibi ciddî bir vazife olarak yapmazlar. Onlar ki gösteriş için yaparlar ve yardımlığı sakınırlar (kimseye bir damla şey vermek istemezler.)

Kevser Suresi
Innâ e'taynâ kelkevser. Fesalli li rabbike venhar. Inne şânieke hüvel'ebter.
Biz verdik sana (Yâ Muhammed) hakikatte Kevser. Sen de Rabbin için namaz kıl ve kurban da kesiver. Doğrusu, asil ebter sana buğz eden (hınç besleyen, diş bileyen) in kendisidir.

Kâfirun Suresi
Kul yâ eyyühelkâfirûn. Lâ a'büdü mâ ta'büdûn. Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd. Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm. Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd. Leküm dînüküm veliye dîn.
De ki: Ey kâfirler! Tapmam o taptıklarınıza. Siz de tapanlardan değilsiniz benim Mabudum (Allah)'a. Hem ben tapıcı değilim sizin taptıklarınıza. Hem de siz tapıcı değilsiniz benim ibâdet ettiğim (Allah)'a. Size dîniniz, bana da dînim.




Nasr Suresi
Izâ câe nasrullahi velfeth. Ve raeytennâse yedhulûne fî dînillâhi efvâcâ. Fesebbih bihamdi rabbike vestagfirh, Innehü kâne tevvâbâ.
Allâh'ın (vaat eylediği) yardımı geldiği ve zafer kazanıldığı (Mekke'nin fethi ile Islâm'a fütûhat kapılarının açıldığı); ve insanların fevç fevç, küme küme Allâh’ın dînine girdiklerini gördüğün zaman artık Rabbini överek sanını yücelt ve Allah'tan mağfiret iste. Çünkü O, tövbe ile kendisine dönenleri kabul eder.
Tebbet Suresi
Tebbet yedâ ebî lehebin ve tebbe. Mâ agnâ anhü mâlühû ve mâ keseb. Seyaslâ nâren zâte leheb. Vemraetühû hammâletelhatab. Fî cîdihâ hablün min mesed.
Ebû Leheb'in iki eli kurudu, kendisi de (helâk oldu!). Ne malı fayda verdi ona, ne de kazandığı. O, (dünyada benzeri görülmemiş) bir alevli ateşe yaslanacak. Gerdanın da hurma liflerinden bükülmüş bir iple odun taşıyan karısı da!
İhlas Suresi
Kul hüvallâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.
De ki: O, Allah, birdir. Allah, her yönden eksiksizdir ve her dileğin merciidir, her şey kendisine muhtaç olan Sanlı, Uludur. O, doğurmadı ve doğdurulmadı. O'na hiçbir şey denk de olmadı.
Felak Suresi
Kul e'ûzü birabbilfelak. Min şerri mâ halak. Ve min şerri ğâsikin izâ vekab. Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad. Ve min şerri hâsidin izâ hased.
De ki: Yaratılmışların şerrinden, karanlık çöktüğü zaman gecenin şerrinden, düğümlere üfleyenlerin şerrinden ve haset edenin, içindeki hasedini dışarıya vurduğu vakit, şerrinden; şafak aydınlığının Rabbine (Allâh'a) sığınırım.

Felak Suresi, Mekke'de nazil olmuştur. 5 ayettir. Felak, sabah manasına geldiği gibi yarmak manasına da gelir. Bundan sonra gelen Nâs suresiyle birlikte ikisine "iki koruyucu" anlamına "muavvizeteyn" denir.
Nas Suresi
Kul e'uzü birabbinnâsi. Melikinnâsi. İlâhinnâs. Min serrilvesvâsilhannâs. Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi. Minelcinneti vennâs.
1. De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,
2. İnsanların Melikine (mutlak sahip ve hakimine),
3. İnsanların İlâhına.
4. O sinsi vesvesenin şerrinden,
5. O ki insanların göğüslerine (kötü düşünceler)fısıldar.
6. Gerek cinlerden, gerek insanlardan(olan bütün vesvesecilerin şerrinden Allah'a sığınırım!

TESBİHAT
Allâhümme ente's selâmü ve minke's selâm, tebârâkte yâ ze'l celâli ve'l ikrâm
Alâ rasûlinâ salâvât
Sübhâna'llâhi ve'l hamdü li'llâhi ve lâ ilâhe illâ'llâhü va'llâhü ekber ve lâ havvle ve lâ kuvvete illâ bi'llâhi'l aliyyi'l azıym
Âyete'l Kürsî
Ve hüve'l aliyyü'l azıymü zü'l celâli sübhânallâh
Alâ ni'meti'l islâmi dâimen i'lhamdülillâh
Rabbi'l âlemîne teâlâ şânühü'llâhü ekber
Lâ ilâhe illâ'llâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü'l mülkü ve lehü'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr
Sübhâne Rabbiye'l aliyyi'l a'le'l vehhâb
Sübhane Rabbike Rabbi’l izzeti a’m-ma yasifun, Ve selamün ale’l-mürselin. Ve’l-hamdü li’llahi Rabbi’l-alemin, el fatiha…



Bismillahirrahmânirrahîm
Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Lehû mâ fis-semâvâti vemâ fil erd. Menzellezî yeşfeu indehû illâ biiznihi. Ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bişey’in min ilmihî illâ bimâ şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel erd. Velâ yeûdühü hıfzuhumâ ve hüvel aliyyül azîm.
Allah... O'ndan başka İlah yoktur. Diridir, Kaimdir. O'nu uyuklama ve uyku tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. İzni olmaksızın O'nun Katında şefaatte bulunacak kimdir? O, önlerindekini ve arkalarındakini bilir. (Onlar ise) Dilediği kadarının dışında, O'nun ilminden hiçbir şeyi kavrayıp-kuşatamazlar. O'nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp-kuşatmıştır. Onların korunması O'na güç gelmez. O, pek Yücedir, pek büyüktür. (Bakara Suresi 255)

*******************
Ezan Duası: Allahumme Rebbe hazihi'd-da'veti't-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîate. vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tühlifü'l-mîâd
"Allâh'ım! Ey bu tam dâvetin, yâni mübârek ezânın ve kılınmak üzere bulunan namazın mukaddes Rabbi. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'e vesîleyi ve fazîleti ihsan et ve O'nu, kendisine va'd buyurmuş olduğun Makâm-ı Muhmûd'a eriştir. Şüphe yok ki, sen va'dinden dönmezsin."


Bismillahirrahmânirrahîm
Amener resûlü bimâ ünzile ileyhi min rabbihî vel mü’minûn. Küllün âmene billâhi ve melâiketihi ve kütübihi ve rusulih; lâ nuferriku beyne ahadin min rusulih. Ve kâlu, semi’na ve etâ’na, gufraneke rabbena ve ileykel masiyr.

Lâ yukellifullahu nefsen illâ vüs’aha, leha ma kesebet ve aleyha mektesebet. Rabbena lâ tuahizna innesiyna ev ahta’na. Rabbena ve lâ tahmil aleyna isran kemâ hameltehu alelleziyne min kablina. Rabbenâ ve lâ tuhammilna ma lâ tâkatelena bih. Va’fuanna, vagfirlena, verhamna. Ente mevlâna, fansurna alel kavmil kâfiriyn
Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü'minler de (iman ettiler). Her biri; Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: "Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz." Şöyle de dediler: "İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır.
Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. (Şöyle diyerek dua ediniz): "Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.

9 Nisan 2008 Çarşamba

SİNEMA TARİHİNİN 250 SEÇKİN FİLMİ

(Beyinlerimizi amaçsız bir şiddet, ucuz bir cinsellik sömürüsü, baygınlık veren Siyonist propagandalar ve sinsi bir ırkçılıkla doldurmaya çalışmayan)
SİNEMA TARİHİNİN 250 SEÇKİN FİLMİ
(Tabiî ki sübjektif bir değerlendirmeyle!)

Ali Murat GÜVEN

Ömrünün son yirmi yılını sinemayla yakından ilişkili meslekî uğraşlarla geçirmiş biri olarak, bu yazıda size öncelikle çok basit bir "matematiksel hesap" sunmak istiyorum.
Dünya standartlarına göre, bir sinema filmi ortalama 100 dakika sürer.
Televizyon yayınlarındaki akıştan ya da evindeki VHS video, VCD ve DVD göstericilerinden günde en az bir adet sinema filmi izlemeyi alışkanlık hâline getirmiş ortalama bir sinemasever, her hafta 11.6 saati, her ay 50 saati, her yıl ise 25 günü TV ekranı ya da sinema perdesi başında geçirir. Bu da, çocukluk çağı sonrasındaki 50 yıllık bir ömür boyunca 1250 gün, yani 3.4 yıl demektir. Özellikle de büyük kentlerde sinema salonunda film izlemenin -"sinemaya gitmek" ve "sinemadan gelmek" gibi- zaman açısından ekstra sarfiyat gerektiren bir boyutu olduğunu da hesaba katarsak, "sinefil" bile sayılamayacak vasat bir sinemaseverin ömrünün net 3,5-4 yılını beyazperdenin ya da televizyon ekranının başında geçirdiğini görürüz.
Ne zaman ve nerede biteceği hiç belli olmayan bir ömürde koskoca 4 yıl…
Pekiyi, acaba kaçımız bu süreye eşit düzeyde kitap okuyoruz; çocuklarımıza, anne-babamıza, dede ve ninelerimize, arkadaş ve akrabalarımıza gereken ilgiyi gösteriyoruz; yanımızda-yöremizdeki sohbete hasret kalmış mahzun insanlarla dertleşiyoruz ve de bizi yaratan Allah'ı en azından bir Fatiha ile anıyoruz?
1990'ların sonlarına doğru bu dehşetengiz gerçeğin farkına -biraz geç de olsa- vardığımdan dolayıdır ki, "sol" kesimden olmaları artık neredeyse ilâhî bir yasaya dönüşmüş bulunan bir dizi beylik ismin stratejik köşeleri çoktan tuttuğu, bizim gibi "mahallenin Müslüman zencileri"nin ise ancak arada bir fırsat verildiğinde gak-guk edebildiği "film eleştirmenliği" sektöründe, 10-15 yıllık anlamsız (ve gereksiz) çırpınışımı daha fazla sürdürmeyi bıraktım. Bugünkü bakış açımla toplum için reel faydasını sıfıra yakın gördüğüm bir uğraşı alanı durumundaki "film tanıtım yazıları" yazma işine nicedir hemen hemen hiç bulaşmıyorum.
Çünkü, bu saatten sonra "Vay be, bu herif muhafazakâr yayın organlarında yazıp çiziyor, ama aynı zamanda da bayağı çağdaşlaşmış (evcilleşmiş) bir lavuğa benziyor. Gösterime giren bütün filmlerimize hiç sektirmeden methiyeler düzen biri; izleyici sayımızı artırmak için canla başla kıçını yırtıyor" deyip beni acıyarak sevsinler diye Amerikan distribütörlerine yağcılık yapacak hâlim yok. Artık yalnızca "Fahrenheit 9/11" gibi düşünsel değeri sinematografik değerinin önüne çıkan ve özel konumu olan sıradışı bir filmle karşılaştığımda -o da eğer yazacak bir platform bulabilirsem- birşeyler çiziktiriyorum, hepsi bu…
Benim özellikle son beş yıldan bu yana sinemaya ilişkin temel derdim, gösterime yeni çıkan filmlerin özel ulaklığını yapmaktan ziyade, bu devâsa endüstrinin bir "kitle imha silahı" olarak yol açtığı yerel ve global tahribata dikkatleri çekmek...
Sinema, yukarıdaki basit hesapta da gördüğünüz gibi, insanın ömründen ayları ve yılları acımasızca alan, çoğunlukla da "çalan" bir sanat…
Bizden bu kadar değerli bir şeyi fütursuzca çekip alan bir tutku ise kanımca bize hak ettiğimiz ölçüde bir "entelektüel geri dönüş" sağlamak zorunda…
Türk film eleştirmenliğinde -genellikle sinema yazarı Alin Taşçıyan ile temsil edilen- "Ortodoks sol" anlayışa sorarsanız, içinde "geleneksel aile" kavramına yönelik herhangi bir eleştiri bulunmayan ve dolby surround ses sisteminin kolonlarını çatlatacak bir "becerilen kadın inlemesi" barındırmayan hiçbir film artistik açıdan beş para etmez! (Fransız yönetmenler bu konuda özellikle iyidir) Hele de o film hayata karşı ahlâkçı bir duruşun, muhafazakâr bir bakışın temsilcisiyse, yandı gülüm keten helva!
Öte yandan, bizim –sinema perdesini hayatında ilk kez Mustafa Akkad'ın tarihsel filmleri sayesinde görmüş, ardından bu meseleye "Minyeli Abdullah" ve "Yalnız Değilsiniz" gibi örneklerle birazcık daha dalmış ve o noktada da aynen çakılıp kalmış- elektronik tesbihli hacılara sorarsanız, onlar için de adına "sinema" denilen meşgale, "meşhur artiz Antoni Kuink'in oynadığı" bolca gözyaşı döktüren iki epik filmden ("Çağrı" ve "Ömer Muhtar") ibarettir. (Bu iki filmi de çok severim; hattâ bu sütunlarda "Çağrı" ile ilgili bir yazım da var. Ama elbette ki onları, yıllardır düşlediğim nitelikteki bir sinemanın nihai doyum noktası olarak görmüyorum)
Bu arada, sinemanın politik ya da estetik boyutuyla zerre kadar ilgili olmayan, bu "meşgale"yi lunaparka gitmek türünden bir kafa boşaltma aracı olarak gören bir kesim var ki, onlar için de çoğunlukla Jean Claude Van Damme ya da Chuck Norris ideal birer tercih olma özelliğine sahip…
Tabiî, son olarak sinema denilince salt "porno" adlı hastalıklı türü hatırlayan, kadın oyuncu olarak Jenna Jameson'un, erkek oyuncu olarak da Rocco'nun adını ezberlemiş geniş bir abazanlar güruhunu da burada hürmetle anmak gerekiyor.
Elbette ki bizim anladığımız anlamdaki bir "kaygı sineması", tam olarak bunlardan hiçbirisi değil… Sinema, çağımızda ulaştığı başdöndürücü teknik, estetik ve politik düzeyle bu kadar hafife alınamayacak kadar karmaşık bir endüstri -ve bazen de sanat- dalı…
Bilim adamları ve sanatçıların, mensubu oldukları ulusları tüm dünyaya tanıtma adına yıllarını vererek ürettikleri eserler çoğu kez genç kuşaklara hiç ulaşamayıp kütüphane raflarında çürürken, birkaç ayda çekilip piyasaya sürülen önyargılı bir filmin aynı ulusun global imajını yalnızca birkaç hafta içinde iki paralık ettiğine tanık oluyoruz. Ya da tam tersi, hangi açıdan bakarsanız bakın, insana ve insanlığa temelden aykırı bir mesajı beyinlerimize aslanlar gibi kazımakta pek mahir olabiliyor sinema…
Bu bakımdan, adına "kamera" denilen çağdaş silahın vurucu gücünü kavrayamayanlar, yalnızca cahiller ve aptallardır.
Günümüzde bu ülkenin ana caddelerindeki -sayıları on yıl öncesine göre yüzde 500 artan- yığınla hayat kadınının varlığından, gençlerde içki-sigara içme, uyuşturucu kullanma ve seks yapma yaşının 11-12'lere kadar düşmesine; en basit bir sokak tartışmasında bile silaha sarılınıp âdeta kuş vurur gibi insan öldürülmesinden, "kesif bir dışkı kokusu"nun cilalı ifadesinden başka bir şey olmayan "gay kültürü"nün hayattaki en doğal tercihmişçesine toplumda alenileştirilmesine kadar uzanan negatif yönlü her sosyolojik gelişmede sinemanın (ve onun daha da yavşaklaşmış erkek kardeşi durumundaki televizyonun) doğrudan doğruya olumsuz katkısı vardır.
İşte, aşağıda okuyacağınız uzun listeyi bu yüzden hazırladım…
Bana, böyle bir çabaya girişmem için ilham veren film de geçtiğimiz yaz VCD'den -oldukça gecikmeli biçimde- izlediğim 2002 yapımı "About Schmidt"ti (Schmidt Hakkında).
İlk karesinden son karesine kadar "insana, insanın modernite karşısındaki trajedisine dair" büyük sözler söyleyen bu filmi izleyip cihazı kapattıktan sonra ilk düşündüğüm şey ise şu oldu:
"Ben, aradan geçen zamanda sinemaseverlik adına bunca süprüntüyü izlemeye saatlerimi ve günlerimi verdiğim hâlde, böylesine muhteşem bir filme neden zamanında ulaşamadım? Onu neden gösterime çıkmasından ancak iki yıl sonra izleme hatasında bulundum?"
Evet, Jack Nicholson'un -bence- oyunculuk kariyerinin en iyi performansını sergilediği bu yumruk gibi film, bir anda hem beynimde, hem de ruhumda bazı şimşeklerin çakmasına neden oldu. İçimde, ne yapıp edip böyle bir liste hazırlama ve Türkiye'nin kendine saygısı olan sinemaseverlerine armağan etme arzusu uyandı.
Aşağıda adlarını andığımız farklı türlerden 250 film, birbirlerine olan herhangi bir teknik ya da estetik üstünlükleri ölçü alınarak değil, tamamen rasgele biçimde dizilmiştir. Ülkemizdeki kaynaklarda yabancı filmlerin Türkçe adlarına ilişkin sık sık kargaşa yaşandığından, bütün filmleri İngilizce kaynaklardaki adlarıyla anmayı tercih ettim. Yönetmen adları ve yapım tarihleri de yine aynı kaynaklardaki bilgiler baz alınarak derlenmiştir. Bu arada, haklı olarak şu soru sorulabilir: Amerikan Sineması listede neden ağırlıklı bir yer tutuyor ? Bu soruya ideolojik değil, daha ziyade teknik bir cevap verebilirim. Sinemayı Amerikalılar icat etti ve son yüzyıldır da hem nitel hem de nicel açıdan bu alanda daima öndeler. Rakipsiz üretim güçleri, böyle listelerde onların haklı bir ağırlığı olmasını da kaçınılmaz kılıyor. ABD'ye ideolojik bir tepki göstermek adına, "Amerikan Sineması" diye bir gerçeği yadsımak aydınca bir tavır olamaz.
Şunu özellikle belirtmek isterim ki, böyle bir listeyi vücuda getirebilmek için son üç ayımı büyük ölçüde bu araştırmaya adadım; o üç ayın üstüne de fazladan 37 yıllık ömrümün sinemasal deneyimlerini koydum. Bu bakımdan, ortaya çıkan kılavuza büyük ölçüde inanıyorum. Sıralanan filmlerin hemen hepsini uzak ya da yakın geçmişte bizzat izlemiş durumdayım. Zaten önemli bir kısmını da DVD, VCD ya da VHS formatında kişisel koleksiyonumda bulunduruyorum.
Ama tabiî ki bu, -başlıkta da vurguladığım gibi- sonuçta sübjektif değerlendirmelerimin ışığında ortaya çıkmış bir çalışma... O nedenle, listenin genelindeki "değer tesbit kalitesi" için yüzde 5 ilâ 10 oranında bir yanılma payı koymam gerektiğini düşünüyorum. En azından, sonraki yıllarda izlediğimizde bize ilk izlediğimiz dönemdeki kadar kadar başarılı ya da masum gelmeyen filmlerin her zaman için varolabileceğini hesaba katmalıyız. Ancak, yine tekrarlıyorum ki genel çerçevesiyle iyi bir seçki oldu.
Öte yandan, böyle naif bir listenin, evrenin sırrına daha anasından doğarken vâkıf olmuş ateistlere ve hedonistlere verebileceği hiçbir şey yoktur. Benim çapım ve bilgi birikimim onları aydınlatmaya yetmez.
Bu çalışmanın ana ve yegâne hedefi; beyninde estetik, politik, ahlâkî ve ulvî süzgeçlerden geçmiş bir sinema beğenisi oluşturmaya çalışan, sinemayla ilgileneceğim derken hayatın anlamını ve diğer insanî sorumluluklarını unutmaktan ciddi biçimde korkan, günün birinde son nefesini verip bu dünyadan gittiğinde Yaradan'ın huzurunda -o en başta sözünü ettiğim 3-4 yılın- hesabını tutarlı bir şekilde vermek isteyen inançlı insanlar, özellikle de genç kuşak sinemaseverlerdir.
Çeşitli kaynaklardaki binlerce film adının arasında haftalar boyu sabırla yüzmeyi ve evrensel kalite ölçütlerine uygun seçimler yapmayı gerektiren bu yorucu çabaya, sinema alanındaki geçmiş emeklerimi kendi adıma biraz daha anlamlı kılmak ve muhataplarıma da şimdiye kadarkinden çok daha yararlı bir veri tabanı sunmak adına (ve yalnızca onlar için) girdim.
Çünkü benim kuşağım bu sevdaya tutulduğunda, önümüzde yolumuzu aydınlatacak ne kişi, ne dergi, ne de kitap anlamında bir tek kılavuzumuz bile yoktu. Bugünkü sinema beğenimize "Tek Kollu Kahramanın İntikamı", "Emmanuelle" ya da "Rambo" tezgâhlarından geçerek ulaştık. Tabiî, vaktiyle bolca da ruhsal hasarlar alarak…
Bizden sonrakilerin karanlıkta el yordamıyla ilerlememelerini, başuçlarında -sağlam bir sinema beğenisi ve beyazperde kültürü oluşturmalarına yardımcı olacak- özenli bir listenin bulunmasını istiyorum. Sinemanın evrensel değer ölçüleri itibarıyla "sanat eseri" düzeyine erişmiş olan belli filmlerin şöyle düzgün bir biçimde listelendiği bir tür "uzun yol kılavuzu"…
Bu açıdan bakıldığında, aşağıda uzanan listeyi, kalemimden sinema merkezli yüzlerce yazının dökülüp yayımlandığı profesyonel gazetecilik hayatımın en anlamlı, en "ciddi" işlerinden biri olarak görmekteyim.
Bu satırları okuyacak olan kimilerinin "Vah canııım" diyerek bana gevrek gevrek güleceklerinin ve birçok tercihimde de zerre kadar hak vermeyeceklerinin pekâlâ farkındayım. Tıpkı, yüreğimdeki niyetin samimiyetini hissedip bana bu çabamın karşılığını dostça bir duayla gönderecek olanların mevcudiyetini iyi bildiğim gibi… Benim hedef kitlem de işte o ikinci grup….
Velhasıl, sinema özünde güzel bir sanat…Ama ruhlarımıza tecavüz etmediği sürece!

Ali Murat GÜVEN

Sinema Tarihinin 250 Seçkin Filmi

1) Glengarry Glen Ross, 1992 (Yönetmen: James Foley),

2) Grapes of Wrath, 1940 (Yönetmen: John Ford),

3) Being There, 1979 (Yönetmen: Hal Ashby),

4) Dersu Uzala, 1974 (Yönetmen: Akira Kurosawa),

5) Network, 1976 (Yönetmen: Sydney Lumet),

6) Pelle the Conqueror, 1988 (Yönetmen: Billy August),

7) Scarecrow, 1973 (Yönetmen: Jerry Schatzberg),

8) Lord of the Flies, 1990 (Yönetmen: Harry Hook),

9) Gold Rush, 1925 (Yönetmen: Charles Chaplin),

10) Eighth Day, 1996 (Yönetmen: Jaco Van Dormael),

11) Mr. Smith Goes to Washington, 1939 (Yönetmen: Frank Capra),

12) Pather Panchali, 1955 (Yönetmen: Satyajit Ray),

13) Rocco and His Brothers, 1960 (Yönetmen: Luchino Visconti),

14) One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975 (Yönetmen: Milos Forman),

15) Marty, 1955 (Yönetmen: Delbert Mann),

16) Gallipoli, 1981 (Yönetmen: Peter Weir),

17) Contact, 1997 (Yönetmen: Robert Zemeckis),

18) All Quiet in Western Front, 1930 (Yönetmen: Lewis Milestone / 1979 tarihli ve yönetmen Delbert Mann imzalı ikinci bir
çevrimi daha var. Ancak bir klasik olarak genelde ilki daha çok tercih edilir),

19) The Bear, 1989 (Yönetmen: Jean-Jacques Annaud),

20) The Conversation, 1974, (Yönetmen: Francis Ford Coppola),

21) Hamlet, 1948 (Yön: Laurence Olivier/ 1969, 1990, 1996 ve 2000 tarihlerine ait dört farklı yeniden çevrimi daha var. Ama ilki halen kolay aşılamayacak bir klasik olmayı sürdürüyor),

22) The Killing Fields, 1984 (Yönetmen: Roland Joffe),

23) Nixon, 1995 (Yönetmen: Oliver Stone),

24) Potemkin, 1925 (Yönetmen: Sergei Eisenstein),

25) The Seventh Seal, 1957 (Yönetmen: Ingmar Bergman),

26) Le Samourai, 1967 (Yönetmen: Jean-Pierre Melville),

27) High Noon, 1952 (Yönetmen: Fred Zinnneman),

28) Metropolis, 1926 (Yönetmen: Fritz Lang),

29) Missing, 1982 (Yönetmen: Costa Gavras),

30)- The Thin Red Line, 1998 (Yönetmen: Terence Mallick / Aynı adlı romanın 1964 tarihli bir ilk çevrimi var ise de bu öncü
çevrim Mallick'in daha yakın tarihli yorumunun yanına dahi yanaşamıyor),

31) Cinema Paradiso, 1988 (Yönetmen: Guiseppe Tornatore),

32) Driving Miss Daisy, 1989 (Yönetmen: Bruce Beresford),

33- In the Heat of the Night, 1967 (Yönetmen: Norman Jewison),

34) Omar Mukhtar: Lion of the Desert, 1981 (Yönetmen: Mustafa Akkad),
35) Viva Villa!, 1934 (Yönetmen: Jack Conway),

36) 1984, 1984 (Yönetmen: Michael Radford),

37) Local Hero, 1983 (Yönetmen: Bill Forsyth),

38) Lion King (Animasyon), 1994 (Yönetmen: Roger Allers ve Rob Minkoff),

39) Sleuth, 1972 (Yönetmen: Joseph L. Mankiewicz),

40) Rashomon, 1950 (Yönetmen: Akira Kurosawa),

41) A World Apart, 1988 (Yönetmen: Chris Menges),

42) The White Balloon, 1995 (Yönetmen: Cafer Panahi),

43) Zelig, 1983 (Yönetmen: Woody Allen),

44) Lion in Winter, 1968 (Yönetmen: Anthony Harvey),

45) Faust, 1926 (Yönetmen: Friedrich Wilhelm Murnau),

46) The Kid, 1921 (Yönetmen: Charles Chaplin),

47) The Green Mile, 1999 (Yönetmen: Frank Darabont),

48) Flight of the Phoenix, 1965 (Yönetmen: Robert Aldrich),
49) Mad City, 1999 (Yönetmen: Costa Gavras),

50) Before the Rain, 1994 (Yönetmen: Milcho Manchevski),

51) Absence of Malice, 1981 (Yönetmen: Sydney Pollack),

52) Dead Poets Society, 1989 (Yönetmen. Peter Weir),

53) 2001: A Space Odyssey, 1968 (Yönetmen: Stanley Kubrick),

54) The Elephant Man, 1980 (Yönetmen: Lavid Lynch),

55) The General, 1926 (Yönetmen: Buster Keaton),

56) Matrix-1, 1999 (Yönetmen: (Larry ve Andy Wachovsky),

57) Birdman of Alcatraz, 1962 (Yönetmen: John Frankenheimer),

58) Citizen Kane, 1941 (Yönetmen: Orson Welles),

59) Fahrenheit 9/11, 2003 (Yönetmen: Michael Moore),

60) Kramer versus Kramer, 1979 (Yönetmen: Robert Benton),

61) JFK, 1991 (Yönetmen: Oliver Stone)

62) Love Story, 1970 (Yönetmen: Arthur Hiller),

63) Of Mice and Men, 1939 (Yönetmen: Lewis Milesone / John Steinbeck'in bu yürek burkan eserinin 1981 ve
1992 tarihli iki uyarlaması daha var. Onlar da fena sayılmamakla birlikte, bizim favorimiz artık klasikleşen bu ilk çevrim),

64) The Seven Samurai, 1954 (Yönetmen: Akira Kurosawa),

65) Touch of Evil, 1958 (Yönetmen: Orson Welles),

66) Usual Suspects, 1995 (Yönetmen: Bryan Singer),

67) It is a Wonderful Life, 1946 (Yönetmen. Frank Capra),

68) Das Boot, 1981 (Yönetmen: Wolfgang Petersen),

69) Excalibur, 1981 (Yönetmen: John Boorman),

70) How Green was My Valley, 1941 (Yönetmen: John Ford),

71) Ryan's Daughter, 1970 (Yönetmen: David Lean),

72) Rain Man, 1988 (Yönetmen: Barry Levinson),

73) Ginger and Fred, 1986 (Yönetmen: Federico Fellini),

74) The Deer Hunter, 1978 (Yönetmen: Michael Cimino),

75) Brubaker, 1980 (Yönetmen: Stuart Rosenberg),

76) Fisher King, 1991 (Yönetmen: Terry Gilliam),

77) Little Caesar, 1930 (Yönetmen: Mervyn LeRoy),

78) Frankenstein, 1931 (Yönetmen: James Whale / Mary Shelley'in klasik romanının sonraki yıllarda çekilmiş daha birçok versiyonu bulunmakla birlikte, bu ilk film sinemasal açıdan hâlâ müthiş etkili),

79) Dead Man Walking, 1995 (Yönetmen: Tim Robbins),

79) Copland, 1997 (Yönetmen: James Mangold),

80) Spartacus, 1960 (Yönetmen: Stanley Kubrick),

81) The Crossing Guard, 1995 (Yönetmen: Sean Penn),

82) Fantasia (Animasyon), 1940 (Yönetmen: Ben Sharpsteen),

83) King of Comedy, 1983 (Yönetmen: Martin Scorsese),

84) Macbeth, 1971 (Yönetmen: Roman Polanski / Shakespeare'in bu ölümsüz eserinin Orson Welles yönetiminde çekilen 1948 tarihli bir başka versiyonu daha var. Ama Polanki, büyük usta Welles'i stilizasyon ve anlatım açısından en azından bu defalık dize getirmeyi başarmış),

85) Terms of Endearment, 1983 (Yönetmen: James L. Brooks),

86) Danton, 1982 (Yönetmen: Andrej Wajda)

87) Magnificent Seven, 1960 (Yönetmen: John Sturges / Kurosawa'nın samuray onuruna adadığı başyapıtının vahşi batıya adapte edilmiş bu yeniden çevrimi, kabul etmek gerekir ki orijinalinden hiç de geride kalmayan bir görsel değere sahip)

88) Gandhi, 1982 (Yönetmen: Richard Attenborough),

89) Vertigo, 1958 (Yönetmen: Alfred Hitchock),

90) Hope and Glory, 1987 (Yönetmen: John Boorman),

91) Braveheart, 1995 (Yönetmen: Mel Gibson),

92) Devil's Advocate, 1997 (Yönetmen: Taylor Hackford / Son derece önemli, değerli ve yoğun emek ürünü bir başyapıt. Ancak öyküsü itibarıyla içerdiği belli ölçüdeki şiddet ve müstehcenliğe de dikkat!),

93) French Connection-1, 1971 (Yönetmen: William Friedkin),

94) French Connection-2, 1975 (Yönetmen: John Frankenheimer),

95) The Mission, 1986 (Yönetmen: Roland Joffe),

96) Paths of Glory, 1957 (Yönetmen: Stanley Kubrick),

97) Koyaanisqatsi (Belgesel), 1983 (Yönetmen: Geoffrey Reggio),

98) Solaris, 1972 (Yönetmen: Andrei Tarkovsky),

99) Falling Down, 1993 (Yönetmen: Joel Schumacher),

100) Old Man and the Sea, 1958 (Yönetmen: John Sturges),

101) They Shoot Horses, Don't They?, 1969 (Yönetmen: Sydney Pollack),

102) Sunset Boulevard, 1950 (Yönetmen: Billy Wilder),

103) Platoon, 1986 (Yönetmen: Oliver Stone),

104) Fargo, 1996 (Yönetmen: Joel Coen),

105) Madadayo, 1993 (Yönetmen: Akira Kurosawa),

106) Postman, 1994 (Yönetmen: Michael Radford),

107) Once Upon a Time in America, 1984 (Yönetmen: Sergio Leone / Son derece önemli, değerli ve yoğun emek ürünü bir başyapıt. Ancak öyküsü itibarıyla içerdiği belli ölçüdeki şiddet ve müstehcenliğe de dikkat!),

108) The Ten Commandments, 1956 (Yönetmen: Cecile B. DeMille),

109) Cross of Iron, 1977 (Yönetmen: Sam Peckinpah / Son derece önemli, değerli ve yoğun emek ürünü bir başyapıt. Ancak öyküsü itibarıyla içerdiği belli ölçüdeki şiddet ve müstehcenliğe de dikkat!),

110) A Man for All Seasons, 1966 (Yönetmen: Fred Zinnemann),

111) Dr. Strangelove, 1964 (Yönetmen: Stanley Kubrick),

112) The Wild Bunch, 1969 (Yönetmen: Sam Peckinpah)

113) E.T.- The Extra-Terrestrial, 1982 (Yönetmen: Steven Spielberg),

114) Mephisto, 1981 (Yönetmen: Istvan Szabo),

115) Patton, 1970 (Yönetmen: Franklin J. Schaffner),

116) The World of Apu, 1959 (Yönetmen: Satyajit Ray),

117) American Beauty, 1999 (Yönetmen: Sam Mendes / Modernite üzerine sarsıcı söylemiyle son derece değerli ve önemli bir başyapıt. Ancak öyküsü itibarıyla içerdiği belli ölçüdeki müstehcenliğe de dikkat!),

118) Maltese Falcon, 1941, (Yönetmen: John Huston),

119) Snow White and Seven Dwarfs (Animasyon), 1937 (Yönetmen: David Hand),

120) Traffic, 2000 (Yönetmen: Steven Soderbergh),

121) The Wizard of Oz, 1939 (Yönetmen: Victor Fleming),


122) Battle of Algiers, 1965 (Yönetmen: Gillo Pontecorvo),

123) In the Name of the Father, 1996 (Yönetmen: Jim Sheridan),

124) The Rope, 1948 (Yönetmen: Alfred Hitchcock),

Sydney Lumet'in polisiye üçlemesi:

125) Serpico, 1973 (Yönetmen: Sydney Lumet),

126) Prince of the City, 1981 (Yönetmen: Sydney Lumet),

127) Night Falls on Manhattan, 1997 (Yönetmen. Sydney Lumet),

128) The Trial, 1962 (Yönetmen: Orson Welles),

129) Fahrenheit 451, 1966 (Yönetmen: Francois Truffaut),

130) Little Big Man, 1970 (Yönetmen: Arthur Penn),

131) Apocalpypse Now, 1979 (Yönetmen. Francis Ford Coppola),

132) Heart of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse (Belgesel- Olağanüstü gayretlerle tamamlanabilen
"Apocalypse Now" filminin zorlu çekim öyküsü), 1991 (Yönetmen: Fax Bahr ve George Hickenlooper),

133) Merry Christmas Mr. Lawrence, 1983 (Yönetmen: Nagisha Oshima),


134) Shawshank Redemption, 1994 (Yönetmen. Frank Darabont),

135) The Big Red One, 1980 (Yönetmen: Samuel Fuller),

136) The Hunchback of Notre Dame, 1939 (Yön: William Dieterle / Pekçok sinemasevere göre, şimdiye dek sinema ve televizyon için 1923, 1939, 1957, 1982 ve 1996 yıllarında yapılan beş ayrı uyarlamasının içinde en iyisi bu),

137) Microcosmos (Belgesel), 1996 (Yönetmen: Claude Nuridsany ve Marie Perennou),

138) Once Upon a Time in the West, 1968 (Yönetmen: Sergio Leone),

139) What Ever Happened to Baby Jane?, 1962 (Yönetmen: Robert Aldrich),

140) East of Eden, 1955 (Yönetmen: Elia Kazan),

141) Malcolm X, 1991 (Yönetmen: Spike Lee),

142) To Kill a Mockingbird, 1962 (Yönetmen: Robert Mulligan),
143) The Untouchables, 1987 (Yönetmen: Brian De Palma),


144) Toy Story (Animasyon), 1995 (Yönetmen: John Lasseter),

145) A Streetcar Named Desire, 1951 (Yönetmen: Elia Kazan),

146) Nosferatu, 1922 (Friedrich Wilhelm Murnau),

147) Papillion, 1973 (Yönetmen: Franklin J. Schaffner),

148) Mohammed: The Messenger of God, 1976 (Yönetmen: Mustafa Akkad),

149) Phantom of the Opera, 1925 (Yönetmen: Rupert Julian / 1925, 1943, 1962, 1983, 1989, 1990 ve 1999 yıllarındaki yedi farklı uyarlaması içinde, başrolünü Lon Chaney'in oynadığı bu klasik versiyon tartışılmaz biçimde en iyisi kabul ediliyor)

150) Rebel without a Cause, 1955 (Yönetmen: Nicholas Ray),

151) The Treasure of the Sierra Madre, 1948 (Yönetmen: John Houston),

152) Good Fellas, 1990 (Yönetmen: Martin Scorsese),

153) Magnificient Ambersons, 1942 (Yönetmen: Orson Welles),

154) Dr. Zhivago, 1965 (Yönetmen: David Lean),

155) Mask, 1985 (Yönetmen: Peter Bogdanovich),

156) The Third Man, 1949 (Yönetmen: Carol Reed),

157) Terminator-2, 1991 (Yönetmen: James Cameron),

158) Cool Hand Luke, 1967 (Yönetmen: Stuart Rosenberg),

159) Gone with the Wind, 1939 (Yönetmen: Victor Fleming),

160) Raging Bull, 1980 (Yönetmen: Martin Scorsese),

161) Stagecoach, 1939 (Yönetmen: John Ford / 1966 yılında ikinci bir çevrimi yapıldıysa da bu versiyon Ford ustanın başyapıtının yanına dahi yaklaşamaz),

162) L.A. Confidential, 1997 (Yönetmen: Curtis Hanson),

163) The Sea Wolf, 1941 (Yönetmen: Michael Curtiz),
164) Reservoir Dogs, 1992 (Yön: Quentin Tarantino / "Italian Job" ile birlikte "Haydan gelen huya gider" özdeyişinin hikmetini en iyi anlatan filmlerden biri olması, içerdiği yoğun şiddeti de kabul edilebilir kılıyor),

165) A Cry in the Dark, 1988 (Yönetmen: Fred Schpisi),

166) Missisippi Burning, 1987 (Yönetmen: Alan Parker),

167) Last of the Mohicans, 1992 (1920 ve 1936 versiyonlarını her yönden aşmış olan bu son çevrim, Fenimore Cooper'ın klasik romanının şimdilik en iyi uyarlaması olarak kabul ediliyor),

168) Scent of a Woman, 1992 (Yönetmen: Martin Brest),

169) Wall Street, 1987 (Yönetmen: Oliver Stone),

170) Stalag 17, 1953 (Yönetmen: Billy Wilder),

171) Unforgiven, 1992 (Yönetmen: Clint Eastwood),

172) Rocky-1, 1976, (Yönetmen: John G. Avildsen),

173) A Star is Born, 1954 (Yönetmen: George Cukor / 1937
ve 1976 tarihli iki çevrimi daha var. Ancak Cukor'un yorumu bizce en güzeli)

174) North By Nortwest, 1959 (Yönetmen: Alfred Hitchcock),

175) Dirty Dozen, 1967 (Yönetmen: Robert Aldrich),

176) Casino, 1995 (Yönetmen: Martin Scorsese / Son derece önemli, değerli ve yoğun emek ürünü bir başyapıt. Ancak öyküsü itibarıyla içerdiği belli ölçüdeki şiddet ve müstehcenliğe de dikkat!),

177) Amadeus, 1984 (Yönetmen: Milos Forman),

178) Silence of the Lambs, 1991 (Yönetmen: Jonathan Demme),

179) The Glenn Miller Story, 1954 (Yönetmen: Anthony Mann),

180) Mrs. Miniver, 1942 (Yönetmen: William Wyler),

181) Viva Zapata!, 1952 (Yönetmen: Elia Kazan),

182) Sugarland Express, 1974 (Yönetmen: Steven Spielberg),

183) Under Fire, 1983 (Yönetmen: Roger Spottiswoode),

184) Ordinary People, 1980 (Yönetmen: Robert Redford),

185) The Champ, 1979 (Yönetmen: Franco Zefirelli),

186) China Syndrome, 1979 (Yönetmen: James Bridges),

187) Monkey Business, 1931 (Yönetmen: Norman Mc Leod),

188) Nanook of the North (Belgesel sinemanın öncü filmi), 1922 (Yönetmen: Robert Flaherty),

189) Prizzi's Honour, 1985 (Yönetmen: John Houston),

190) 20.000 Leagues Under the Sea, 1954 (Yönetmen: Richard Fleischer),

191) City Lights, 1931 (Yönetmen: Charles Chaplin),
192) Full Metal Jacket, 1987 (Yönetmen: Stanley Kubrick / İçerdiği yoğun şiddet çok iyi gerekçelendirilmiş olmakla birlikte, bu türe alışık olmayanlar için son derece rahatsız edici de olabilir),

193) The Odd Couple, 1968 (Yönetmen: Gene Saks),

194) Silkwood, 1983 (Yönetmen: Mike Nichols),

195) This Sporting Life, 1963 (Yönetmen: Lindsay Anderson),

196) Under the Volcano, 1984 (Yönetmen: John Huston),

197) Cyrano De Bergerac, 1990 (Yönetmen: Jean-Paul Rappeneau),

198) Father of the Bride, 1950 (Yönetmen: Vincente Minelli / Charles Sheyer'in 1991'de gerçekleştirdiği bir yeniden çevrimi var, ancak bu deneme Minelli'nin klasikleşmiş filminin yanında çok zayıf kalıyor),

199) American History X, 1998 (Yönetmen: Tony Kaye / Hayli değerli ve etkileyici bir öyküsü olmakla birlikte, belli ölçüdeki müstehcenlik ve şiddete de dikkat!),


200) About Schmidt, 2002 (Yönetmen: Alexander Payne),

201) Italian Job, 1969 (Yönetmen: Peter Collinson / 2002 yapımı bir yeniden çevrimi var, ancak Collinson'un filmi açık ara farkla önde duruyor),

202) Brazil, 1985 (Yönetmen: Terry Gilliam),

203) Flying Deuces, 1939 (Yönetmen: Edward Sutherland),

204) Topkapi, 1964 (Yönetmen: Jules Dassin),

205) Se7en, 1995, (Yönetmen: David Fincher / Kara film türünde bir dönüm noktası oluşturmakla birlikte, içerdiği yoğun şiddete de dikkat!),

206) The Verdict, 1982 (Yönetmen: Sydney Lumet),

207) My Left Food, 1989 (Yönetmen: Jim Sheridan),

208) Lifeboat, 1944 (Yönetmen: Alfred Hitchcock),

209) Little Foxes, 1941 (Yönetmen: William Wyler),

210) Stalker, 1979 (Yönetmen: Andrei Tarkovski),

211) Man Who Knew too Much, 1956 (Yönetmen: Alfred Hitchcock / Yine Hitchcock tarafından çekilen 1934
tarihli bir ilk çevrimi var, ancak tıpkı Hitchocok usta gibi biz de bu ikinci çevrimi daha çok seviyoruz),

212) The 25th Hour, 1967 (Yönetmen: Henry Verneuil),

213) The French Lieutenant's Woman, 1981 (Yönetmen: Karel Reisz),

214) Shane, 1953 (Yönetmen: George Stevens),

215) Little Man Tate, 1991 (Yönetmen: Jodie Foster),

216) Scarface, 1932 (Yönetmen: Howard Hawks / Brian De Palma tarafından 1983'de gerçekleştirilen Al Pacino'lu yeniden çevrimi de az-buz değil, ama bizim gönlümüz yine klasik olandan yana),

217) A Man And a Woman, 1966 (Yönetmen: Claude Lelouch),

218) Rear Window, 1954 (Yönetmen: Alfred Hitchcock),

219) Bullit, 1968 (Yönetmen: Peter Yates),

220) Fantastic Voyage, 1966 (Yönetmen: Richard Fleicher),

221) Planet of Apes, 1968 (Yönetmen: Franklin J. Schaffner / Serinin dört devam filmini kesinlikle ciddiye almayın. Tıpkı Matrix-2 ve 3 gibi onlar da ancak ilk filmle ortaya çıkan büyünün bozulmasına yardımcı oluyorlar!)

222) The Omen, 1976 (Yönetmen: Richard Donner / Bu unutulmaz korku-gerilim klasiğinin de üç ayrı devam filmi var, ancak her birinde kalite adım adım düşüyor. Ayrıca, öykünün kaçınılmaz bir boyutu olarak filmde varolan yoğun şiddete de dikkat!),

223) Blade Runner, 1982 (Yönetmen: Ridley Scott / Mümkünse, 1993 tarihinde piyasaya sürülen "yönetmenin özel kurgusu" versiyonunu izleyin),

224) Wuthering Heights, 1939 (Yönetmen: William Wyler / Emily Bronte'nin bu klasik romanının 1953, 1970 ve 1992'de üç uyarlaması daha yapıldı. Ama hiçbiri Wyler ustanın öncü filminin eline su dökemedi),

225) Three Days of the Condor, 1975 (Yönetmen: Sydney Pollack),

226) The Sting, 1973 (Yönetmen: George Roy Hill),

227) Love is a Many Splendored Thing, 1955 (Yönetmen: Henry King),

228) Deliverance, 1972 (Yönetmen: John Boorman / Sıkı öykü, sıkı oyunculuklar ve usta işi bir yönetim; ancak içerdiği şiddet ve müstehcenliğe de dikkat!),

228) The Day of the Jackal, 1973 (Yön: Fred Zinneman),

229) Invasion of Body Snatchers, 1956 (Yönetmen: Don Siegel),

Radyo

http://radyobirzamanlar.com/

Kur'an programı

Mükemmel bir Kur'an programı... Tıklayın, istediğin dilde ve istediğiniz Hafız'dan dinleyin.
Ekran ikiye bölünüyor. Birinci bölümü Türkçe meal, ikinci bölümü Arapça Kur'an...


Çok güzel, linke bakınca anlayacaksınızistediğiniz dili, cüzü, şeyhi, hizbi, sayfayı hepsini seçiyorsunuz sonra okuyor..Okurken renklerle hangi ayet ve tercümesi gösteriyorMükemmel bir çalışma maşaAllah

http://www.quranexplorer.com/quran/